ZPUE 30 lat istnienia świętowała ze swoimi pracownikami i ich rodzinami na Jubileuszowym Pikniku Rodzinnym, który odbył się w sobotę, 9 –go czerwca we Włoszczowie. Tegoroczne hasła towarzyszące obchodom jubileuszu ZPUE - PASJA, SIŁA i ODWAGA odmieniane były przez wszystkie przypadki. W imprezie wzięło udział blisko 6 tysięcy osób, w tym pracownicy z zakładów ZPUE w Gliwicach, Katowicach, Raciążu, Kaliszu i Koszalinie oraz z Biur Techniczno- Handlowych zlokalizowanych w całej Polsce.

- To był niezapomniany czas spotkań w nieformalnych okolicznościach, któremu sprzyjała świetna pogoda i doskonała zabawa na dziesiątki sposobów. Wspólnie, po raz kolejny, udowodniliśmy, że naszym zaangażowaniem potrafimy dokonywać wielkich rzeczy. Na co dzień stajemy wobec wspólnych wyzwań jakie dyktuje rynek oraz dynamicznie zmieniający się świat. To czy im sprostamy, zależy przede wszystkim od naszej pracy i zaangażowania. Ostatnia sobota pokazała, że doskonale potrafimy spędzać ze sobą czas, umiemy się bawić i nie szczędzimy względem siebie życzliwości. Przekładając to na naszą codzienną pracę, mamy doskonały dowód, że jesteśmy ZESPOŁEM, którego sukces zależy od siły WSPÓŁPRACY, ale także zaangażowania każdego z osobna – komentuje Agnieszka Całko, dyrektor marketingu i komunikacji w ZPUE S.A., organizatorka imprezy.

Część oficjalna imprezy poświęcona była głównie przeszłości i wspomnieniom. Archiwalne zdjęcia i filmy zabrały uczestników w sentymentalną podróż przez 30-letnią historię ZPUE.
Zaproszeni goście, w tym Burmistrz Włoszczowy Grzegorz Dziubek i Jerzy Suliga, Starosta Włoszczowski złożyli na ręce założycieli ZPUE – Małgorzaty i Bogusława Wypychewiczów kwiaty i gratulacje. Dziękowali także za wkład jaki ZPUE wnosi w rozwój Włoszczowy i całego województwa.

Wśród gwiazd na wielkim pikniku pojawiły się: Kate Ryan, zespół Łobuzy, kabaret SMILE i legendarny zespół Oddział Zamknięty. Całość poprowadził znany prezenter Maciej Dowbor i Agata Kobyłecka z ZPUE S.A. Jak co roku rozegrano zawody sportowe KoroneaCUP 2018 między pracownikami, w których wzięło udział szesnaście zespołów. Uczestnicy obejrzeli także widowiskowy pokaz karate w wykonaniu zawodników Kieleckiego Klubu Karate Kyokushin Koronea, który ZPUE, jako strategiczny sponsor wspiera od ponad dwudziestu lat. Swoje umiejętności prezentował między innymi sam założyciel firmy, Bogusław Wypychewicz, który z niesłabnącą pasją trenuje karate od najmłodszych lat (jest posiadaczem 2DAN-a).

Atrakcją dla miłośników motoryzacji był także bolid wyścigowy skonstruowany przez studentów z AGH Racing Team. Aktualnie ZPUE wspiera studentów z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Robotyki na AGH w budowie elektrycznego bolida. AGH Racing Team to zespół zajmujący się budową bolidów wyścigowych serii Formuła Student – najważniejszego i najbardziej prestiżowego studenckiego konkursu motoryzacyjnego. Bolid elektryczny będzie pierwszym w Polsce samochodem wyścigowym klasy Formuła Student o tego typu napędzie.

Wszyscy pracownicy mieli zapewniony bezpłatny catering i nieograniczony dostęp do atrakcji – konkursów, dmuchanego parku rozrywki dla dzieci i dorosłych, aktywności sportowych – między innymi Archery Tag, Buuble Football. Przewidziano także mnóstwo niespodzianek dla dzieci – obok cieszących się ogromną popularnością dmuchanych zamków, zjeżdżalni i specjalnych stref dla najmłodszych dzieci brały udział w zajęciach z animatorami. Dostępne były stoiska rozwoju wyobraźni, szalonego fryzjera, czy małego chemika. Imprezę zwieńczył widowiskowy pokaz laserowy, a po nim uczestnicy bawili się pod gwiazdami przy akompaniamencie zespołu coverowego Allegro.

Podczas pikniku rozstrzygnięto także konkurs grantowy pod hasłem „Weź kasę i zrób” Fundacji „Jesteśmy Blisko”. Budżet konkursu wynosi 60 tysięcy złotych - ZPUE z okazji swoich urodzin przekazała na realizację społecznych inicjatyw połowę tej kwoty - 30 tysięcy złotych.
- W tym roku do komisji konkursowej wpłynęło aż 31 projektów, a 26 najlepszych zostanie zrealizowanych do końca września. Dzięki realizacji pomysłów pracowników Grupy Koronea i mieszkańców Włoszczowy zostaną odnowione place zabaw, wyremontowane szkolne pomieszczenia - szatnia, sala informatyczna, harcówka, biblioteka, dofinansowana budowa siłowni na powietrzu, stworzona ścieżka edukacyjna, zorganizowana ogólnopolska konferencja naukowa, dofinansowane: zajęcia artystyczne dla niepełnosprawnych dzieci, zlot motocyklowy połączony ze zbiórką krwi, turnieju gier komputerowych i wiele, wiele innych wspaniałych projektów. Ostatnie 500 złotych przyznaliśmy nauczycielom i uczniom Liceum Ogólnokształcącego we Włoszczowie na stworzenie muralu na szkolnym korytarzu – podsumowuje Iwona Dobosz, członek zarządu, dyrektor ds. HR ZPUE SA, prezes Fundacji „Jesteśmy Blisko”.
Zaangażowaniem wykazali się także pracownicy spółki spoza Włoszczowy.
- Nasi pracownicy z Katowic stworzą specjalną strefę zielonej przestrzeni dla osób bezdomnych, samotnych i ubogich mieszkańców w Jaworznie, a koledzy z Raciąża przygotują rozdzielnicę przy szkole w Starym Gralewie (woj.mazowieckie), która podniesie jakość zasilania placówki – dodaje Iwona Dobosz.

- Stadion opustoszał, a piknik przeszedł już do historii. Jednak z nami na długo pozostaną dobre wspomnienia. Nasz zespół tworzą ludzie pełni pasji, siły i odwagi do zmian. To dzięki nim nasza rynkowa pozycja, budowana od 30 lat jest mocna i niezachwiana – dodaje Agnieszka Całko.

Piknik rodzinny ZPUE 2018