ZPUE S.A. otrzymała Złoty Medal PGE Energia Odnawialna za Inteligentną Stację Transformatorową SPS. Nagroda została wręczona podczas uroczystej gali 32. Międzynarodowych Energetycznych Targów Bielskich ENERGETAB 2019.

Złoty medal PGE Energia Odnawialna to najwyższe wyróżnienie przyznawane podczas Targów Energetab dla innowacyjnych produktów mających zastosowanie w pozyskiwaniu i dystrybucji energii z OZE. Nagrodę odebrali Założyciele ZPUE S.A. Państwo Małgorzata i Bogusław Wypychewiczowie

Wcześniej Spółka poinformowała podczas konferencji prasowej o zamówieniu trzech pierwszych stacji SPS przez klientów z terenu Warszawy i Mazowsza.

SPS to inteligentna stacja transformatorowa z magazynem energii, przyłączami do źródeł OZE oraz ładowarkami pojazdów elektrycznych. Rozwiązanie integrujące funkcje zdalnie zarządzanej, rozdzielczo-dystrybucyjnej stacji transformatorowej, pracującej w systemie Smart Grid z dwukierunkowym inwerterem (ładowanie / oddawanie energii) współpracującym z magazynem energii, jednocześnie zapewniając możliwość ładowania pojazdów elektrycznych, zarówno osobowych jak i np. autobusów.

Uzupełnieniem systemu jest możliwość zasilania magazynu energii lub odbiorców bezpośrednio z odnawialnych źródeł energii elektrycznej np. farm fotowoltaicznych czy wiatrowych. Poszczególne elementy składowe mogą tworzyć niezależne instalacje lub zarządzane przez SPS-Control pracować, jako jeden zaawansowany system.

Inteligentna Stacja Transformatorowa ze Złotym Medalem PGE Energia Odnawialna