ZPUE zasila polskie lotniska

ZPUE S.A. posadowiło dwie potężne, klimatyzowane stacje rozdzielcze na terenie lotniska „KATOWICE” w Pyrzowicach. To kolejny polski port lotniczy wyposażony w nowoczesny i niezawodny system zasilania z ZPUE S.A.

Każda ze stacji została umieszczona w kontenerach betonowych własnej produkcji i w pełni wyposażona m.in. w nowoczesne, dwuczłonowe i przedziałowe rozdzielnice średniego napięcia 24kV typu RELF, rozdzielnice potrzeb własnych niskiego napięcia, układy pomiaru i rozliczeń energii elektrycznej oraz transformatory. Stacje umożliwiają pełny monitoring i zdalne sterowanie dzięki specjalnie zaprojektowanemu systemowi telemechaniki opartemu na sterownikach polowych zainstalowanych w poszczególnych polach rozdzielnic, koncentratorach sygnałów, koncentratorze stacyjnym i komputerowi działającemu pod kontrolą systemu SCADA umożliwiającemu pełną wizualizację pracy stacji w systemie graficznym. Zastosowany system sterowania stacji posiada zdolność samoczynnego wykrycia awarii, komunikacji i rekonfiguracji sieci z przywróceniem połączenia w niezwykle krótkim czasie rzędu pojedynczych milisekund.
Firma ZPUE S.A. jako krajowy lider w zakresie rozwiązań dla elektroenergetyki zrealizowała inwestycje w sposób kompleksowy. Oprócz dostawy urządzeń zapewniła ich montaż, pomiary, konfigurację, testy oraz uruchomienie. Prace zakończyły się oddaniem do użytku w pełni funkcjonującego, zautomatyzowanego i nowoczesnego systemu zasilania nowo powstającego terminala lotniczego.

Prężnie działający Międzynarodowy Port Lotniczy „KATOWICE” w Pyrzowicach, zarządzany przez Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze S.A. to jeden z najważniejszych tego typu ośrodków w południowej Polsce. Istotnym punktem działalności lotniska oprócz przewozu pasażerów jest transport towarów. Dzięki budowie nowego terminala cargo przewiduje się znaczny wzrost ilości przewożonych towarów.

Port Lotniczy "KATOWICE" w Pyrzowicach, fot. ZPUE S.A.
Port lotniczy "KATOWICE" w Pyrzowicach, Terminal C
Rozdzielnice SN typu RELF, fot. ZPUE S.A.
Rozdzielnica SN typu RELF zasila port lotniczy "KATOWICE" w Pyrzowicach, Terminal C
Rozdzielnice SN typu RELF, fot. ZPUE S.A.

ZPUE S.A. jest znana polskim energetykom od dwudziestu ośmiu lat. W Europie postrzegana, jako dostawca kompleksowy i komplementarny. ZPUE to nie tylko synonim niezawodnych rozwiązań dla elektroenergetyki, ale także jeden z najlepszych pracodawców na rynku świętokrzyskim i właściciel kilku zakładów w kraju (Katowice, Gliwice, Raciąż, Kalisz, Koszalin). Zatrudnia łącznie ponad 2500 osób w oddziałach firmy, fabrykach i biurach sprzedaży na terenie kraju i za granicą.