Ponad sto osób oddało krew w budynku przychodni ZPUE SA w dwóch akcjach zorganizowanych przez Fundację „Jesteśmy Blisko” na rzecz kilkumiesięcznego Kubusia z Włoszczowy. Ekipa wyjazdowa Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Kielc odwiedziła nasz zakład 26 czerwca oraz 10 lipca. Kilka dni wcześniej, duża grupa włoszczowian, w tym pracowników ZPUE oddała krew w Kielcach.

Historia 3-miesięcznego Kuby z Włoszczowy u którego zdiagnozowano białaczkę, wstrząsnęła mieszkańcami całego regionu. Lekarze poinformowali bliskich chłopca, że intensywne leczenie dziecka jest możliwe, jednak wcześniej maluch będzie potrzebował dużo krwi. Tymczasem stany magazynowe RCKiK w Kielcach znajdowały się zdecydowanie poniżej normy. W akcję pomocy natychmiast zaangażowała się Fundacja „Jesteśmy Blisko”. Na jej apel odpowiedziało wielu pracowników ZPUE oraz Stolbudu – także należącego do Grupy Koronea.

To nie pierwsza akcja w której ZPUE SA wraz z Fundacją „Jesteśmy Blisko” włącza się w promowanie idei krwiodawstwa. Wielu spośród pracowników naszej firmy jest Honorowymi Dawcami Krwi.

- Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy odpowiedzieli na nasz apel i włączyli się w pomoc Kubie, który walczy z ciężką chorobą. W tej trudnej sytuacji w jakiej znalazł się chłopiec i jego najbliżsi, okazaliście serce i wsparcie w najlepszy możliwy sposób – powiedziała prezes Fundacji „Jesteśmy Blisko” Iwona Dobosz.

Zanim udało się zorganizować zbiórkę krwi na miejscu we Włoszczowie, spora grupa osób zdecydowała się na oddanie jej w Kielcach, udając się tam na własną rękę lub zorganizowanym transportem. Cześć krwiodawców pojechała do stolicy regionu busem bezpłatnie użyczonym Fundacji przez firmę Rafała Orlikowskiego.

Przy okazji ostatniej wizyty ekipy wyjazdowej RCKiK ZPUE S.A. oraz Stolbud otrzymały certyfikaty „Firmy Promującej Honorowe Oddawanie Krwi”. Takie wyróżnienia przyznawane są z inicjatywy Ministerstwa Zdrowia, Krajowej Izby Gospodarczej w Warszawie oraz Narodowego Centrum Krwi w ramach Programu Polityki Zdrowotnej „Zapewnienie Samowystarczalności Rzeczypospolitej Polskiej w krew i jej składniki na lata 2015-2020”.

ZPUE z certyfikatem Centrum Krwiodawstwa