ZPUE S.A. otrzymała Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich za Inteligentną Stację Transformatorową SPS z magazynem energii. Uroczystość wręczenia nagrody odbyła się we wtorek (7.05) podczas odbywającej się w stolicy Wielkopolski wystawy EXPOPOWER.

Jak poinformowały na swojej stronie internetowej Międzynarodowe Targi Poznańskie, odznaczone Złotym Medalem produkty są unikatowe w swojej klasie, wykonane ze znakomitej jakości materiałów i wytworzone w oparciu o najwyższej klasy technologie.
Nagrodę w imieniu ZPUE S.A. z rąk Prezesa Zarządu ENEA Operator Andrzeja Kojry odebrał Prokurent, Dyrektor Departamentu Sprzedaży Krajowej Stanisław Toborek.

Złoty Medal MTP jest kolejną nagrodą dla włoszczowskiej Spółki za Inteligentną Stację Transformatorową SPS, która po raz pierwszy została zaprezentowana we wrześniu ub.r. podczas Międzynarodowych Energetycznych Targów Bielskich ENERGETAB w Bielsku-Białej.

Dotychczas SPS została nagrodzona m.in. podczas odbywających się w listopadzie w Lublinie Targów ENERGETICS. Znalazła także uznanie podczas zorganizowanej z okazji 100-lecia Odzyskania Niepodległości Pomorskiej Gali Energetyki. Wówczas w ręce ZPUE trafiła specjalna statuetka „Innowacje w Energetyce”.

SPS to inteligentna stacja transformatorowa z magazynem energii, przyłączami do źródeł OZE oraz ładowarkami pojazdów elektrycznych. Rozwiązanie integrujące funkcje zdalnie zarządzanej, rozdzielczo-dystrybucyjnej stacji transformatorowej, pracującej w systemie Smart Grid z dwukierunkowym inwerterem (ładowanie / oddawanie energii) współpracującym z magazynem energii, jednocześnie zapewniając możliwość ładowania pojazdów elektrycznych, zarówno osobowych jak i np. autobusów. Uzupełnieniem systemu jest możliwość zasilania magazynu energii lub odbiorców bezpośrednio z odnawialnych źródeł energii elektrycznej np. farm fotowoltaicznych czy wiatrowych. Poszczególne elementy składowe mogą tworzyć niezależne instalacje lub zarządzane przez SPS-Control pracować, jako jeden zaawansowany system.

05 08 zloty medal mtp expopower 2019