Marsjański łazik ZPUE zdobył srebro na Międzynarodowych Zawodach European Rover Challenge (ERC) 2014

ZPUE S.A. stawia na kreatywnych, zdolnych ludzi z pasją. Dlatego kilka miesięcy temu, decyzją Zarządu firma wsparła finansowo innowacyjny projekt studentów z Politechniki Świętokrzyskiej.

Projekt objął prace nad budową pojazdu - robota, zdolnego do poruszania się i wykonywania różnych zadań w warunkach możliwie zbliżonych do panujących na powierzchni Marsa. Grupa młodych studentów - pasjonatów z Wydziału Mechatroniki i Budowy Maszyn PŚk postanowiła podjąć wyzwanie i reprezentować kielecką uczelnie na tych prestiżowych zawodach. Brakowało funduszy. Na szczęście znaleźli się sponsorzy i po wielu miesiącach żmudnej, wytężonej pracy projekt zakończył się sukcesem. Robot ZPUE został bardzo wysoko oceniony, suma punktów zebranych w trzech konkurencjach: jeździe na orientację, jeździe na czas oraz pobraniu próbki gruntu pozwoliła naszym przyszłym inżynierom zdobyć II miejsce. Zwyciężyli konstruktorzy z Politechniki Wrocławskiej ze swoim SCORPIO, trzecie miejsce zajął zespół konstruktorów z Egiptu.
Zawody odbyły się 6-7 września, w Podzamczu Chęcińskim koło Kielc. Na torze przeszkód symulującym marsjańską pustynię zmierzyły się pojazdy10 drużyn z całego świata, między innymi z Egiptu, Indii i Kolumbii.

lazik